бюджета

Менда Стоянова отговори на Нинова за Макрон и финансирането на общините

Искри  между ГЕРБ и БСП дни новия политически сезон. Лидерът на БСП Корнелия Нинова обвини управляващата партия, че финансира с предимство общините, където има техни кметове. От ГЕРБ отговориха с брифинг от Пловдив, воден шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

„Това, което каза преди малко госпожата, ще нарека меко казано изопачаване на истината, за да не кажа нещо по-силно. Нещата, които каза за проекта за финансиране на общините просто не е вярно. Целта е да се промени финансовата дисциплина на общините и оздравяване на общините, които са във фактически фалит. Този закон действаше, а сега целта е да се усъвършенства“, заяви Стоянова.

„Сигурно това не й харесва на нея, защото финансовата дисциплина не е силна страна на БСП. Но в управлението на ГЕРБ тя е ключова и тези механизми дават възможност да се ограничи финансовата безотговорност на някои кметове, които само за няколко години са способни да съсипят общината. Мога да дам примери с Перник, Дупница и Сливен. Новите правила дават възможност за строг контрол на разходите. Това ли им е проблемът на БСП?“, попита тя.

„Те са известни, че никога не са били силни с финансовата си дисциплина и няколко пъти докарват държавата до фалит, пък явно за някоя и друга община им е „какво толкова“, констатира Стоянова.

„Нинова коментира проект на закон, който дори не е минал обсъждане. Тя се опитва да измести дебата от парламента, където е е мястото му, за да го ползва чисто политически, при това без да е ангажирана професионално“, обяви шефката на бюджетната комисия. По думите й управляващото мнозинство няма да допусне подобни подхвърляния да позволят България да кривне от пътя си на финансова стабилност.

„В момента имаме стабилност и дисциплина, която сме гарантирали ние и това е в резултат на последователни и целенасочени усилия на приходните агенции и на Министерство на финансите. Тази посока няма да бъде отклонена заради подобни опити“, разясни още Менда Стоянова. Тя бе категорична, че ГЕРБ отпуска проекти и финансира общините според нуждите им и не ги дели на кметове, тъй като навсякъде живеят избиратели на различни партии.

По думите на Медна Стоянова Нинова се опитва и да противопостави институциите, разделяйки президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, след като лидерката на БСП обяви, че двамата имали различни позиции пред Макрон за социалната политика на ЕС.

„Становището и на двамата беше сходно, както и тезите, които изказаха. Но тя се опитва да вкара клин и явно не иска дори по важните теми държавата да е обединена“, заяви депутатката от ГЕРБ, която е и председател на бюджетната комисия в парламента.

- реклама -