Менда Стоянова

Менда Стоянова: Догодина минималната заплата става 510 лева

„Задава се рязък ръст на минималната работна заплата. От 460 лева, каквато е сега, тя ще стане 510 лева“. Това заяви председателят  на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова в сутрешния блок на БНТ.

„Синдикатите като видяха 510 казаха – не, ние искаме 530 лева. Е, винаги ще има недоволни, но това е реалността за момента“, уточни още тя.

„Пари има в повече, но те са фокусирани в приоритетните сектори. Мисля, че така е правилно“, категорична е шефката на бюджетната комисия.

Тя поясни още, че за са сектор образование са предвидени 330 милиона лева, което ще доведе до увеличение на учителските заплати с около 15%.

Стоянова бе категорична, че следващият сектор, който поема голяма част от увеличените разходи, е сигурност – отбрана и МВР.

„Един милиард лева повече ще отидат предимно за пенсии и здравеопазване, както и за социално подпомагане. Трябва да повишим заплатите в последния сектор, за да привлечем повече хора, които сега се отказват от тази работа, заради заплатата, която е близка до минималната сега. Важно е те да почувстват, че реално имат помощ от държавата“, каза още Стоянова. „Това са трите големи фокуса на политиката на ГЕРБ, които и през 2018 година ще продължим за развиваме. Все пак да не забравяме и инфраструктурата, по която работим. Там обаче голяма част от проектите ще бъдат финансирани и с европейски проекти и с наш бюджет“, поясни депутатката от ГЕРБ.

- реклама -