Менда Стоянова

Менда Стоянова: Бюджет 2018 е най-добрият от началото на кризата досега

През 2014 година, когато правителството на Орешарски беше на власт, държавата се върна скорострелно назад и натрупа огромен дефицит от 4 %, който превишава всякакви европейски критерии и икономически разум. През 2018 година БВП ще достигне рекордните 106 млрд. лв. Мога да кажа, че Бюджет 2018 ще е най-добрият бюджет от началото на кризата досега.

Това заяви председателят на парламентарната Комисия по бюджет и финанси и народен представител от ГЕРБ-Пловдив Менда Стоянова.

Тя изнесе лекция на тема “Бюджет и бюджетни политики 2018 г. и перспективи за Еврозоната” в рамките на Националния форум на Предприемачи ГЕРБ, който се провежда в Боровец.

„Всяка година намаляваме дефицита, така че през 2020 г. да сме на баланс нула – колкото са приходите, толкова да са и разходите, което е нормално. В момента сме на трето място в Европа като страна с най-нисък дълг. Безработицата падна до изключително ниски нива. В момента тя е 6.5 на сто, като догодина се предвижда спадът да продължи до 6.2 процента. Щом имаме повече приходи, можем да си позволим и повече разходи. Затова в Бюджет 2018 залагаме с 2.5 милиарда лева повече разходи в сравнение с тази година“, посочи Менда Стоянова и допълни благодарение на всички тези факти доверието във финансовата ни сфера се е върнало.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси обясни, че правителството е избрало за свой най-важен приоритет образованието.

„Точно там е насочен и най-големият дял от допълнителните разходи, който да доведе не само да увеличаване на учителските заплати, но и до сериозно повишаване качеството на образованието“, коментира Менда Стоянова.

Тя уточни, че освен образованието, другите ключови политики на правителството са насочени в сферата на здравеопазването и отбраната.

„Наред с тях обаче приоритет имат и политиките, насочени към хората в неравностойно положение“, допълни Стоянова.

По думите й за БСП е присъщо да харчи повече, отколкото събира, но от ГЕРБ ще продължат да се придържат към своята философия да харчат толкова, колкото могат да си позволят.

- реклама -