Менда Стоянова, бюджет 2020

Менда Стоянова: Ако на 2 ноември не получим подкрепа, ГЕРБ ще вземе своите решения

Кои и колко души искат оставката на това правителството 5 месеца преди неговия нормален край. Кои са тези хора – искаме да ги видим и чуем.

Това каза пред Нова телевизия депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова, в коментар за непрестанните вече 49 дни антиправителствени протести.

За мен категорично блокадите на ключовите кръстовища по буквата на закона са законни, но по буквата на морала са незаконни.

Не искаме да се случат провокации, затова не ги разчистваме, коментира още Стоянова.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси говори за предложенията на ГЕРБ за нова Конституция.

Става въпрос за съдебната система, където могат да се допълнят и променят още много неща, с цел постигане на конституционна независимост на съдебната система. Има и няколко предложения, към които всички български граждани заявиха подкрепата си на референдума преди няколко години, каза Стоянова.

По нейните думи вчера при консултациите с отделните партии е било уточнено, че това, което е внесено до момента, е минимално, а смисълът е бил да се повдигне въпросът за ВНС и нова Конституция.

От ВМРО ясно изразиха своята принципна подкрепа за свикване на Велико народно събрание и подготовка за нова Конституция. Нормално е те също да имат някакви свои предложения, които да искат да бъдат включени, поясни Стоянова.

Тя допълни, че НФСБ също са заявили, че имат подобни предложения. Вероятно и другите групи, ако успеем да внесем предложението, също ще имат своите идеи. Тепърва предстоят разговорите по същество, заяви още Менда Стоянова.

Едно отговорно поведение на БСП трябва да бъде в посока подкрепа на конституционните промени.

Това каза председателят на Бюджетна комисия.

„Категорично не съм съгласна с обвинението, че правим този ход да тупаме топката и да печелим време. Затова искаме още на 2 септември първия работен ден на Народното събрание да внесем това предложение, за да може в най-ранния срок 2 ноември, това са двата месеца най-бързия срок по Конституция да имаме яснота ще имаме ли подкрепа от 160 гласа или няма да имаме. Така че в никакъв случай това не означава тупане на топката“, каза още Менда Стоянова.

По думите й, ако на 2 ноември стане ясно, че в това Народно събрание не може да има подобно мнозинство, което да подкрепи Конституцията, тогава ГЕРБ ще вземе своите решения.

„Не смятам, че ДПС трябва да реши. Тук е отговорната позиция на БСП. Позицията на БСП, изразена от нейната председателка, може да претърпи промяна. Смятам, че едно отговорно поведение на БСП трябва да бъде именно в тази посока. Най-малкото да се опита да проведе дебата в тези два месеца за това какво трябва според тях да се промени в Конституцията, за да се постигнат онези промени за едно ново начало на политическата система“, каза още Менда Стоянова.

- реклама -