Мелбърн Виена град живеене

Мелбърн е най-добрият град за живеене в света, Виена държи втората позиция

Три града в Австралия, три в Канада, а също градове в Австрия, Нова Зеландия, Финландия и Германии влязоха в десятката на най-добрите за живеене градове през 2017 година.

Това показва проучване на британското списание Economist Intelligence Unit.

На първо място е австралийският Мелбърн, който заема това място седма поредна година. Следва го Виена. Следващите три места са все канадските градове Ванкувър, Торонто и Калгари. Във втората петица се оказаха още два австралийски града – Аделаида и Пърт. Следват най-големия новозеландски град Оукленд, финландската столица Хелзинки и немският Хамбург.

Виена

Но последните 10 места са Киев, Карачи, Алжир, Триполи и най-долу е Дамаск.

Годишната класация на Economist Intelligence Unit (EIU), обхващаща 140 града.

Колко комфортен за живот е един град се определя от фактори като стабилност и сигурност, здравеопазване, култура, околна среда, образование и инфраструктура. Най-слаби показатели по тези критерии са показали Дамаск (Сирия), Лагос (Нигерия) и Триполи (Либия). Сред петте града, които за последните 5 години са влошили най-много положението си, попадат Москва, Киев, Дамаск, Триполи и Детройт.

Макар в Топ 5 да няма промяна, през последните години расте нестабилността по света и това предизвиква размествания сред множество други градове.

В Европа има засегнати от разпространяването на страха от терористична атака – например Манчестър и Стокхолм – докато градове като Рейкявик и Амстердам печелят от добри показатели за достъп до културни събития и намаляваща престъпност, посочват авторите.

Такъв ефект оказват мигрантската криза, Brexit, опитът за преврат в Турция и конфликтите в страни като Сирия, Либия и дори Нигерия. Значение имат руските действия в Източна Европа и Близкия изток, напрежението в Азия заради Северна Корея, политиката на новия президент Доналд Тръмп в САЩ.

 

Анализаторите подчертават, че победителите винаги идват от определена категория – средно големи градове в заможни държави и относително малка гъстота на населението. На такива места инфраструктурата не е претоварена, престъпността не е висока и по-успешно може да се развиват възможности за свободното време.

София е в средата на класацията – 86 място, а Букурещ на 83.

 

- реклама -