Сикстинска Капела

Мексико дублира Сикстинската Капела

В края на юни, жителите на Мексико сити ще имат своя Сикстинска Капела, досущ като нейният ватикански оригинал. Властите в страната, чието население е католическо са похарчили 45 милиона песо, за да пренесат едно от най-красивите творения в архитектурата и изобразителното изкуство на своя територия.

Монументът в Мексико е с размерите на оригиналния храм във Ватикана – 27 метра височина и 78 метра дължина и се издига насред „Площада на Републиката“.

Репликата на Сикстинската Капела ще бъде открита в Мексико Сити на 30 юни
Репликата на Сикстинската Капела ще бъде открита в Мексико Сити на 30 юни

Тъй като възпроизвеждането на шедьоврите на Микеланджело би било трудна задача за всеки художник, таванът на Мексиканската Капела ще бъде украсен с фотографии с изключително висока резолюция. Екипът от архитекти, инженери, сценографи и фотографи е прекарал общо 170 нощи под купола на Сикстинската капела за да заснеме всеки детайл от фреските. Направени са общо 2.7 милиона HD фотографии.

Папата кръщава бебе под купола на Сикстинската Капела във Ватикана
Папата кръщава бебе под купола на Сикстинската Капела във Ватикана

Репликирането на архитектурното чудо става с благословията на Ватикана, които никога до сега не са давали съгласие за подобно дублиране на храма. Посещенията в Мексиканската Капела ще са безплатни, но хората ще могат да направят дарения ако желаят. Очакванията са през следващите 3 години, репликата да бъде разгледана от 52 милиона души.

- реклама -