Мексиканските власти депортират имигрантите, опитали да нахлуят в САЩ

Мексиканските власти депортират нелегалните имигранти, които в неделя се опитаха да проникнат в Съединените щати от територията на латиноамериканската страна. Това съобщи в ефира на телевизионния канал „Миленио“ министърът на вътрешните работи на Мексико Алфонсо Наварете Прида.

„Националният институт по миграцията на Мексико пристъпва към депортация на тези, които се опитаха насилствено да нахлуят в САЩ. Те ще бъдат идентифицирани като нарушители на мексиканското законодателство, използвайки насилие“, каза Прида. По последни данни не по-малко от 500 имигранти от Централна Америка са участвали в опита да проникнат на територията на САЩ. Американските военни използваха сълзотворен газ, за да ги разпръснат и недопуснат в страната. Няма сведения за пострадали или задържани.

В момента в района на границата със САЩ се намират няколко хиляди бежанци от държави от Централна Америка, които искат да влязат в територията на съседната страна. Жителите на град Тихуана преди няколко дни проведоха масови протестни акции срещу присъствието на имигрантите в града.

 Мексико няма да изпраща военни на границата с Щатите

Правителството на Мексико не планира да изпраща военни на границата със САЩ за удържане на нелегалните имигранти, съобщиха от мексиканското вътрешно министерство.

По-рано днес около 500 човека от Централна Америка се опитаха да проникнат през загражденията на територията на САЩ на границата в района на мексиканския град Тихуана.

Те бяха разпръснати след употребата на сълзотворен газ от страна на американските военни, след което се върнаха в приютите си и нито един от тях не успя да премине на американска земя.

 

„Правителството на Мексико съобщава, че въпреки мащаба на ситуацията нашата страна няма да използва въоръжени сили, за да реши този проблем. Въпреки това ще бъдат укрепени участъците на границата, където хора се опитаха нелегално да проникнат в САЩ“.

В момента те са в своите приюти в Тихуана, където преди няколко дни местните жители се вдигнаха на протест срещу тяхното присъствие.

- реклама -