Тереза Мей Брекзит ЕС преговори Юнкер споразумение

Мей в шах! Тя се надява на още преговори с ЕС, Юнкер вади на 19.12. план Б за излизане на Великобритания без сделка

Великобритания и ЕС ще проведат още разговори в следващите дни.

Това заяви британският премиер Тереза Мей като отрече твърденията, че лидерите на блока отказват молбата ѝ за уверения за плана ѝ за Брекзит.

„Моите разговори с колегите ми днес показаха, че бъдещи разяснявания и обсъждания… са всъщност възможни”, заяви Мей пред репортери по време на двудневната среща на върха на ЕС в Брюксел.

„Ние проведем още разговори в следващите дни”, добави тя.

Според Мей за първи път ЕС приема правно обвързващ документ за т. нар. предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Заключенията са стъпка напред, те са най-ясното послание на ЕС досега, че възнамерява само временно и евентуално да приложи тази защитна мярка, посочи Мей.

Според нея е от взаимен интерес постигането на съгласие по този открит за Лондон въпрос, защото напускането на Великобритания без договореност не би било добро за никого. Бях много ясна какви уверения са ни нужни. Британските депутати искат още уверения,

В същото време Европейската комисия ще публикува на 19 декември цялата информация за излизането на Великобритания от Европейския съюз без договор.

Това заяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„ЕК ще публикува на 19 декември цялата информация за Брекзит, която може да бъде полезна при отсъствието на споразумение. Всички наши така наречени подготвителни мерки“, каза той.

В заключителното изявление след срещата на ЕС се казва, че съгласуваният текст на договора за Брекзит не подлежи на преразглеждане.

Лидерите на ЕС също така са подчертават, че предохранителният механизъм, който трябва да запази Северна Ирландия в Митническия съюз на ЕС след излизането на Великобритания, за да осигури прозрачността на границата между Ирландия и Северна Ирландия /бекстоп/ , „ще остане в договора като необходима гаранция“.

„Ако този механизъм бъде задействан, неговото действие трябва да бъде ограничено времево, и той трябва да работи само до този момент, когато окончателното споразумение, регулиращо граничния режим, бъде постигнато“, се казва в документа.

Европейският съвет за пореден път призова да се активизира подготовката за Брекзит на всички нива, вземайки под внимание всички възможни сценарии. Така лидерите на ЕС косвено дават да се разбере, че ще продължат подготовката за излизането на Великобритания от ЕС без споразумение

 

- реклама -