Huawei

Мей уволни военния министър на Великобритания заради Huawei

Премиерът на Великобритания Тереза Мей уволни военния министър на кралството Гавин Уилямсън.

Решението е свързано с изтичането на информацията, че Мей е дала разрешение на китайската компания Huawei да помогне в строежа на 5G мрежа в страната, въпреки предупрежденията на Вашингтон за възможни проблеми със сигурността.

„Премиерът поиска тази вечер от г-н Уилямсън да напусне поста си в правителството. Той загуби нейното доверие и тя не вярва, че той може да продължи да изпълнява ангажиментите си като министър“, се казва в изявлението от „Даунинг стрийт“ 10.

След изтичането на информацията, Тереза Мей е разпоредила разследване на Националният съвет по сигурността, което е показало, че именно Гавин Уилямсън носи отговорността.

Военният министър е бил един от противниците да се даде ограничен достъп на китайския гигант в изграждането на мрежите.

Премиерът е написала в писмо до Уилямсън, че разследването е „осигурило достатъчно доказателства, които предполагат, че той носи отговорност за нерегламентирано разкриване на информацията“ от среща на Националния съвет по сигурността на 23 април.

САЩ забраниха 5G технологията на Huawei на територията си и призоваха своите съюзници от разузнавателния съюз Пет очи (Австралия, Великобритания, Канада и Нова Зеландия) да последват примера им.

Миналият месец Великобритания отбеляза „сериозни технологични проблеми” в инженерния процес на Huawei, които поставят „нови рискове” за националните телекомуникации.

Веднага след уволнението Мей назначи на вакантния пост министърът на международното развитие Пени Мордонт.

- реклама -