Тереза Мей Доналд Туск Брекзит условия среща Залбург

Мей: Не предлагайте решения, които ще разрушат Великобритания!

Британският премиер Тереза Мей призова държавите-членки на ЕС да спрат да предлагат решения, които биха довели до разкол в Обединеното кралство.

Това се случи след няколко доста напрегнати разговори в Залцбург.

Основната тема беше британската провинция Северна Ирландия да остане в търговски съюз с Европейския съюз, за да се избегне въвеждане на гранични проверки между Северна Ирландия и Република Ирландия, която е част от ЕС. Великобритания се опасява, че подобен ход отново би могъл да засили ирландския сепаратизъм в Северна Ирландия и да наруши мирния договор от 1998 г.

„ЕС трябва адекватно да отговори на моя сериозен и реален план“, заяви Мей, говорейки за плана „Чекърс“, с който тя предлага Великобритания и след Брекзит в голяма степен да спазва европейските правила в икономиката. Част от лидерите на ЕС заявиха, че се надяват на нов референдум във Великобритания, на който британските граждани биха се изяснили дали желаят да останат част от ЕС.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че основни части от британското предложение за Брекзит няма да проработят.

„Предложената рамка за икономическо сътрудничество няма да проработи, защото това би подкопало основите на вътрешния пазар“ на Европейския съюз, каза Туск.


Лондон и Брюксел се надяват, че на срещата на върха на ЕС през октомври ще постигнат споразумение за раздялата си, както и декларация, определяща рамките на бъдещите им отношения, особено в икономическата област.

Британският премиер Тереза Мей иска да запази търговията на стоки в общия пазар на ЕС след Брекзит, но не и търговията на услуги. Съюзът е заявявал, че не може да се правят такива подбирания за общия пазар.

ЕС няма да подпише споразумение за Брекзит, ако няма договореност за ирландската граница, каза още Туск.
За 17 и 18 ноември е планирана извънредна среща на върха на ЕС за Брекзит, съобщи още Туск.

В същото време той направи уговорката, че срещата ще се състои само ако през октомври има решения за ирландската граница и бъдещите икономически отношения.
Лидерите на ЕС „ясно заявяват, че е нужна решимост от двете страни, за да приключат преговорите ни през октомври“, каза председателят на Европейския съвет.
Туск заяви, че срещата на върха на ЕС другия месец ще е моментът на истината за тези преговори.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че след тези разговори е съвсем ясно, че ако се цели да се подпише договор до ноември, което се счита за краен срок, тогава неговите детайли трябва да бъдат ясни през октомври.

- реклама -