Брекзит

Мей иска да се върне в Брюксел, за да се опита да предоговори сделката за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей обяви, че възнамерява да се върне в Брюксел, за да поднови преговорите за условията за Брекзит, като вземе предвид желанията, изразени от британските депутати.

Единственият начин да се избегне оттеглянето без сделка е да се сключи споразумение. Искам да се върна в Брюксел с много ясна цел за постигане на споразумение, което ще бъде подкрепено от Камарата на общините“, каза Мей, откривайки петчасовия дебат в Камарата на общините преди гласуването във вторник за измененията на законопроекта за излизането от ЕС.

Британският премиер потвърди, че след днешното гласуване тя възнамерява да представи споразумението постигнато с ЕС пред Парламента отново на 13 февруари. Ако по някаква причина това не се случи или депутатите отново откажат да я подкрепят, на следващия ден тя отново ще им предложи да променят законопроекта за Брекзит. Тоест, Мей ще повтори настоящата процедура, която ще приключи по-късно във вторник с гласуване.

„Знам, че някои членове на парламента изразиха загриженост, че това разискване може да бъде последният шанс да се направят промени, за да се избегне оттеглянето без сделка. Искам да ги уверя, че това не е така. Ще препратя преработения вариант на Камарата на общините за второ гласуване от депутатите възможно най-скоро ”, увери премиерът

Депутатите гласуват тази вечер общо 7 предложения

Сред тях е това на лейбъристката депутатка Ивет Купър. То е подписано от 139 депутати, включително от Консервативната партия на Мей. Предложението, известно като Поправка Би /латиница/, дава на Мей срок до 26 февруари да договори с Брюксел такова споразумение за Брекзит, което да бъде подкрепено от британския парламент. Ако това не се случи, то на Парламента ще бъде дадено право да поиска от ЕС отлагане на срока за Брекзит, за да се предотврати вариантът излизане от ЕС без сделка. Предложението на Купър предвижда удължаване с 9 месеца на крайния срок за излизане на Великобритания от ЕС, тоест от 29 март, както е планирано сега, на 31 декември. Сред 7-те предложения, по които ще гласуват депутатите днес, е и това на влиятелния консерватор Греъм Брейди. То призовава за замяна на предпазната клауза с „алтернативни мерки“, за да се избегне твърдата граница на остров Ирландия. Предложението на Брейди, известно като Поправка Ен, е подписано от 71 депутати. В него се казва, че Парламентът ще подкрепи сделката на Мей за Брекзит, ако предпазната клауза бъде заменена с „алтернативни мерки и разпоредби“. Вчера Мей призова депутатите от Консервативната партия да подкрепят именно Поправка Ен.

- реклама -