споразумение

Мей иска Брекзит на 22 май със сключено споразумение, Юнкер с категорична позиция

Британският премиер Тереза Мей заяви, че иска на 22 май Великобритания да може да напусне Европейския съюз със сключено споразумение за изтеглянето. Мей се беше договорила с лидерите на ЕС за отлагане на Брекзит до 22 май, ако британските депутати одобрят сключеното с Брюксел споразумение за изтегляне до 29 март. Но на 29 март британският парламент отхвърли сделката за трети път. В момента Мей се опитва да постигне компромис за Брекзит с лидера на опозицията Джереми Корбин.

„Това, което искам сега, е да успеем да намерим позиция, от която ние да можем в този парламент да подкрепим споразумението за изтегляне от ЕС и една сделка, която да ни позволи да напуснем ЕС на 22 май“, заяви Мей пред депутатите.

„Ако британският парламент не одобри до 12 април постигнатото споразумение с ЕС, никаква допълнителна кратка отсрочка за оттеглянето на Великобритания няма да бъде възможна.“

Това заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Според него събитията в британския парламент от последните дни потвърждават тезата, че споразумението трябва да получи одобрение от ясно мнозинство. Според него утвърждаване на споразумението след 12 април би създало заплаха за изборите за евродепутати и за работата на институциите на ЕС.

Германският канцлер Ангела Меркел обеща да работи „до последния час” за да предотврати излизането на Великобритания без сделка.

Тя предупреди за резултата върху сигурността между Северна Ирландия и Ирландия. „Винаги съм казвала, че ще се боря до последния час.. за да имаме едно излизане по правилата”, каза тя.

- реклама -