Брекзит

Мей и Юнкер са постигнали много добър напредък по отношенията след Брекзит

По време на срещата в Брюксел между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и британския премиер Тереза Мей беше постигнат много добър напредък. Това заяви представител на ЕК, цитиран от Ройтерс.

Работата продължава, допълни източникът.

За момента няма повече подробности.

По план на срещата трябваше да бъдат договорени най-общите рамки за бъдещите отношения преди срещата на върха на евролидерите в неделя и да бъдат поети ангажименти, които да потушат бунта на някои британски депутати консерватори, обявили се против проектоспоразумението за Брекзит.

Сред неуредените проблеми беше заплахата на Испания да блокира т.нар. политическа декларация заради нерешения още въпрос с Гибралтар, както и резервите на други държави по въпроса с риболова и бъдещите търговски отношения.

Обсъжданият днес документ е от около 20 страници по информация на европейски източник. Той ще бъде без юридическа стойност, но ще е от голямо политическо значение. Идеята е да създаде рамка за търговските преговори, които официално могат да започнат чак след излизането на Обединеното кралство от ЕС, на 30 март 2019 г.

Преговорите между Лондон и Брюксел за условията, на които Великобритания ще напусне ЕС, започнаха на 19 юни 2017 г. в белгийската столица. Година по-рано се състоя референдум, на който приблизително 52% от британците гласуваха за напускането на регионалната организация. Официално Брекзит ще се състои 29 март 2019 г., след което трябва да настъпи преходен период, който ще продължи до края на 2020 г.

- реклама -