Мехмед Дикме: До Нова година ще изградим ново гражданско движение, алтернатива на ДПС

Турската общност в България ще има алтернатива на следващите избори. Гражданско движение ще се яви срещу ДПС на парламентарните избори напролет. Това обяви бившият член на партията и настоящ критик на ръководството й Мехмед Дикме пред БТВ.

В същото време отрече бъдещата формация да е на етнически признак – щяла да работи и в тези региони, като даде възможност за представителство на хората там.

Следващата седмица ще се вземе решението за създаването й и за лидера, уточни Дикме. Не посочи кой ще я оглави, нито своята роля в създаването на сдружението. Досега съм отказвал всякакви покани да участва във формации, но при всички случаи ще подкрепя това гражданско сдружение, подчерта той.

Със сигурност ще търсим коалиция, водят се разговори с политически формации, които се очаква да бъдат в следващото управление на страната според социологическите прогнози. Но нека не избързваме, както каза Доган – в много кратко време предстоят много интересни събития, цитира Дикме някогашния си лидер.

Според него на изминалата конференцията на ДПС нямаше критични нотки и самоанализ, а само самохвалство. „Доган трябва да е доволен, че му поднесохме на тепсия една политическа формация. Той трябва да благодари на хората, които изградиха структурите, които изградиха формацията, а не на съдбата“, каза той.

Дикме коментира и посланието на турския президент Ердоган, който беше участник в конференцията.

„Неговото появяване е знак. Единственото име, което спомена е Бойко Борисов. Той пожела на ДПС да се разгърнат и да приемат и другите хора. Дава урок на ДПС, че е време да излезе от капсулата, в която е. Полезно за България беше неговото излявление. Ердоган хвърли топката в полето на Ахмед Доган“, коментира Мехмед Дикме.

- реклама -