учебен

Меглена Кунева: Не вярвам в реформи без пари

Не вярвам в реформи без пари.

Как да кажем на един млад учител, че може да издържа семейство със заплата, която е на границата на приличието?

Така вицепремиерът и просветен министър Меглена Кунева коментира темата с ниското заплащане на преподавателите, което заплашва да остави образователната ни система без служители. Кунева се ангажира да настоява за увеличение на заплатите в сектора по време на обсъжданията на бюджета за следващата година.

Кунева:„Добрата новина в случая е, че финансовият министър обеща образованието да е приоритет”.

И допълни, че именно учителите са най-важни, за да се случат положителни промени в системата.

Кунева: „В момента министерството изпълнява много задачи в условията на сериозни бюджетни икономии”.

Тя коментира и темата за дължината на ученическите ваканции. Окончателното решение за тяхното евентуално съкращаване щяло да бъде взето след обществено обсъждане.

Според Кунева няма място за притеснения и спекулации относно промяната в начина на изучаване на азбуката от първокласниците.

„Това, което имахме предвид, като казахме, че буквите ще се учат в променена последователност, е, че те просто ще се групират. Според педагозите така е по-лесно да се формират срички”.

 

Правим всичко Реформаторският блок да е жизнеспособен и да се развива

Така Меглена Кунева отговори на въпрос за медийни манипулации, които поставят под съмнение бъдещето на РБ. Тя определи подобна информация като действия в полето на спекулациите, които целят да навредят на РБ в предизборната кампания. Кунева даде пример с последния месец, в който след обсъждания и консултации РБ издигна единен кандидат за президент и обща кандидатпрезидентска двойка в лицето на Трайков и Събев, която вече работи за високите цели, обединили РБ на поредните избори заедно.

По думите на Кунева, Реформаторският блок работи усилено в посока предвидимост на политическите приоритети и консолидация на партньорството в коалицията. Злонамерените спекулации за бъдещето на РБ, които от месеци се разпространяват срещу Блока, консолидират партньорите още по-силно.

Източник: Нова тв

- реклама -