Европол

Мега операция на Европол – заловиха 2.5 тона кокаин и арестуваха над 300 души

Мащабна международна операция срещу организираната престъпност в ЕС и на останалата част от континента доведе до задържането на 314 души и изземане на 2,38 тона кокаин, съобщиха от Европол.

Белият щъркел срещу престъпността

По информация на агенцията, в продължилата една седмица операция под кодовото име Ciconia Alba или в превод Бял щъркел са участвали 52 държави, четири международни организации и партньори от частния сектор.

Flight from Curacao: Customs officers find drugs in wheelchair

Целта на Бял щъркел е борбата с нелегалната миграция, трафика на хора, търговията с наркотици и кибер престъпността.

От Интерпол посочват, че операцията потвърждава извода, че в повечето случаи,  организираните престъпни групи комбинират няколко различни престъпления в дейността си.

Така например, в Австрия полицията открила плантация с марихуана докато проверявала публичен дом за установяване на жертви на сексуална експлоатация.

При друг случай в Гърция е установена връзка между измами с банкови карти и незаконна миграция, когато хора с фалшиви паспорти, намиращи се нелегално в ЕС, се опитали да си купят в Италия самолетни билети с фалшиви кредитни карти.

Установени са 529 жертви на трафик на хора и са задържани са 745 нелегални мигранти

При проверките са събрани данни и са започнати нови 450 разследвания.

Директорът на Европол Боб Уейрайт изтъкна, че операция Бял щъркел е показателен пример за това, че „държавите и организациите в целия свят трябва да работят съвместно като едно цяло, за да бъде ефективна борбата с трансграничната организирана престъпност”.

- реклама -