Меджидиев: Още следващата седмица ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове за хората

Меджидиев: Още следващата седмица ще бъдат осигурени безплатни антигенни тестове за хората. Здравният министър Асен Меджидиев представя екипа и приоритетите си.

„Тепърва ни предстои съвместна среща в Министерството на образованието, за да подготвим началото на учебната година

и налагането на евентуални мерки, ако има по-тежка COVID вълна.

Родителите трябва да бъдат абсолютно спокойни, че Министерство на здравеопазването, съвместно с Министерството на образованието, ще бъде направено всичко необходимо и няма да бъде както досега“, разясни Меджидиев. Той посочи, че основният приоритет на Министерството на здравеопазването е справянето с COVID кризата.

„Още през първите дни успяхме да подсигурим достатъчен брой

интензивни легла, което е решаващо при евентуално тежка ситуация. Още през първите дни взехме решение за отпускане на безплатни антигенни тестове. Още следващата седмица ще бъдат отпуснати допълнителни средства и за защитни облекла за хората, работещи с COVID-19, както и да се подсигури заплащането на тези, които осигуряват ваксинация“, заяви Меджидиев.

По думите му са стартирали мобилни групи, които работят в около 17 области в страната за правене на безплатни тестове при лечението на достъпни региони.

„Съвместно с Бърза помощ успяхме да организираме още екипи в

София, които да могат да обслужват населението с цел скъсяване времето на пристигане на линейката, когато има повикване“, обясни здравният министър.

„Това, върху което основно залагаме да работим, извън COVID ситуацията, е един наболял проблем, с който никой министър не пожела да започне. Това е механизмът за остойностяване на лекарския и сестринския труд. То е част от по-мащабната реформа на здравеопазването. Заплащането в здравеопазването е много ниско и категорично трябва да се направят механизми, с които то да бъде остойностено както трябва.

Всяка една клинична пътека е остойностена както трябва,

единственото, което липсва там е заплащането на лекарския и сестринския труд“, подчерта Меджидиев. Друга точка в дневния ред на служебния министър е по посока на превенция и профилактика на детското здравеопазване.

„В същото време продължава работата по проектите, които влизат в Плана за възстановяване“, допълни министърът. Служебният министър представи и екипа си, в който влизат д-р Тома Томов, д-р Лидия Чорбанова, д-р Александър Златанов. Политически съветник ще е доц. Бакал Иванов.

Служебният министър съобщи, че вчера е избран нов Надзорен съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), който ще се ръководи от д-р Златанов. Още в понеделник се свиква първия Надзор, който да приеме анекса за допълнителни средства на лечебните заведения, заключи Меджидиев.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено