Снимка: 24 часа

Меджидиев: Към момента противоепидемични мерки се налагат по области, а не на национално ниво (Видео)

Няма да се налагат допълнителни мерки заради опасността от грипна епидемия в страната. Пикът на грипната вълна се чака след 10-15 дни. Това каза здравният министър Асен Меджидиев пред журналисти в Министерския съвет.

Тук не става въпрос за специални мерки както при Ковид вълната. Добре е населението да избягват струпвания, хората са избягват посещения на молове и кина, където има възможност за по-голямо заразяване. Не се налага да се предприемат специални мерки. Маските са пожелателни, подчерта той.

Здравните власти обаче ще следят ситуацията по области и допълнителни мерки все пак ще има само на местата, където има пик на грипа. Така в момента е в Бургас. Учениците там ще излязат в грипна ваканция от утре до 17 януари.

Днес ще издам заповед тези четири дни да са неучебни, обясни пък образователният министър Сашо Пенов. Според него тези четири дни няма да забавят учебния процес. Предвижда се обаче при нуждата от повторна грипна ваканция да се наложи дистанционно обучение. Този план ще се прилага и за останалите области, ако и там се наложи грипна ваканция.

По случая с починалото 3-годишно дете след катастрофа във Враца днес, Меджидиев каза: Екипите на Бърза помощ са реагирали на време, лекарят също.

Той обаче не може да коментира информацията, че лекарката е била пияна.

“Знам каквото съм чул от медиите, но нямам информация за потвърдена положителна проба”, обясни той.

- реклама -