Медведев: Преговаряме с България за „Турски поток“

Русия води преговори с България и други държави от Европа, за да се определи точката, където ще влиза второто трасе на „Турски поток“

Това заяви пред журналисти в Истанбул руският премиер Дмитрий Медведев. Той добави, че решаваш фактор в развитието на проекта е икономиката , а не политиката. Медведев участва в юбилейната 25-та среща на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество. България е представена на форума от вицепрезидента Илияна Йотова.

Руският премиер напомни, че планираното второ трасе на „Турски поток“ предвижда снабдяването с газ на европейските държави. “Сега ние в рамките на преговорите, които се водят с редица европейски държави, определяме къде е най-добре да бъде точката на входа в Европа“, изтъкна Дмитрий Медведев. По думите му „има различни предложения. Преговори се провеждат в редица европейски държави. Това са и Гърция, и България, така че (по-нататъшното) развитие може да бъде разнопосочно“.

„При вземането на решение по този въпрос трябва да бъдат анализирани преди всичко икономическите фактори.

Защото газопроводът не е политически проект. Той е изцяло икономически проект“, добави още Дмитрий Медведев. След като бъде определена точката на влизане на тръбопровода в Европа, „ще може да се включат и възможностите на други европейски държави“, каза още премиерът.

Той отново подчерта, че в крайна сметка „реализирането на тези планове на територията на европейския континент в страните от Европейския съюз зависи от решенията, които ще бъдат взети от европейските държави. Ние не желаем никому да се натрапваме. Ние изхождаме от съображението, че това е интересен и взаимноизгоден проект. И по него трябва да се вземат необходимите решения“, отбеляза руският премиер. По думите му „въз основа на тези фактори продължават консултациите кои държави може да вземат участие в реализацията на доставките в рамките на второто трасе на газопровода „Турски поток“.

Медведев окачестви като „хубаво събитие“ началото по строителството на първото трасе. „На нас ни е ясно, че, „Турският поток“ не е възникнал случайно, а се оказа, от една страна, реализация на приети преди това идеи, на подготвени преди проекти, а от друга страна, това по същество е последица от отказа на Европейския съюз от реализацията на “Южен поток“.

„Според нас това не беше икономическо решение, което нанесе щети преди всичко на самите европейски държави. Но този проект е закрит и сега ние се занимаваме с „Турски поток“. Неговото реализиране вече започна, включително с полагане на подводната част на тръбопровода. Като цяло предвижда се да се положат две трасета на газопровода, едното ще е изцяло ориентирано към турския пазар, а второто е предназначено именно за снабдяването на европейските държави“, поясни Дмитрий Медведев.

- реклама -