Медведев Либия

Медведев: Подозренията за руска намеса в евроизборите са абсурдна параноя

Руският премиер Дмитрий Медведев определи като абсурдна параноя подозренията за намеса на страната му в изборите за Европейски парламент, които ще бъдат произведени в края на май, предаде Франс прес.

„Изборите още не са състояли, а вече сме заподозрени. Има все пак презумпция за невинност. След изборите, ако могат да ни дадат доказателства, ще видим. Сега обаче вече сме виновни“.

Това каза руският премиер на пресконференция в края на своята визита в Люксембург, която направи по покана на люксембургския си колега Ксавие Бетел.

Бетел заяви, че с Медведев са обсъдили различни теми. Сред тях е било бойкотирането от Русия на Съвета на Европа след решението на Парламентарната асамблея към тази организация да лиши Русия от право на глас заради анексирането на Крим. В отговор Русия престана да изпраща свои делегати в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа и от 2017 г. не плаща годишната си вноска.

„Излизане на Русия от Съвета на Европа е нещо, което не бих желал“, заяви Бетел.

Медведев реагира и на призива от понеделник на посланика на САЩ в Люксембург Ранди Еванс страната да окаже натиск на Русия да напусне Крим.

Руският премиер се позова на националния суверенитет и предложи на американския дипломат „да вземе учебник по международно право и да изучи основите му“.

Медведев високо оцени предложението на Бетел Люксембург да посредничи за подобряване на отношенията между Русия и ЕС, предаде ТАСС.

„Това е правилна и благородна мисия, но тя ще се посрещне с различни реакции“, каза той.

По време на визитата на Медведев Люксембург и Русия подписаха споразумения за икономическо и културно сътрудничество.

- реклама -