Медведев

Медведев: Около половин милион руски туристи всяка година идват в България (ВИДЕО)

Всяка година половин милион руски туристи идват в България. Не са малко и тези, които имат и имоти в страната. Това отчете премиерът на Русия Дмитрий Медведев на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма.

„Между Русия и България има туризъм и той е на доста добро ниво. Нашата обща култура и гостоприемството са основата за това“, заяви Медведев.

Важно е да се решат проблемите с визовия режим. С тази задача в Русия се занимава специална комисия, отбеляза Медведев.

„Значителна част от руските туристи имат недвижими имоти на крайбрежията – според различни оценки около 30 000 души. Добрата туристическа инфраструктура на добра цена и климатът привличат най-вече руските туристи. Сигурността също е много важна черта. С една дума – тук са създадени всички условия за добра и пълноценна почивка, включително и с деца“, посочи той.

Медведев посочи, че с Борисов са обсъждали различни проекти за развитие на културен туризъм между отделни градове, обсъдени са и възможности за подобряване на съвместните авиопревози между двете страни.

Туристическият поток от Русия към България е намалял с 20% през последните години заради обвързването на българския лев с еврото. Това заяви от своя странаминистърът на икономическото развитие на Руската федерация Максим Орешкин.

„Пътуванията за България са с 15-20% по-скъпи от пътуванията до Сочи и Тунис например. Затова повече туристи остават в Русия или посещават Турция. И това е фундаментален проблем за България“, заяви Орешкин и посочи, че това ще е акцент в работата на двете държави.

„Ще поставим и акцент върху културно-историческите теми – в това отношение имаме пазарна ниша, в която България може да намери своето място и да се отличава от своите конкуренти и преди всичко от Турция“, коментира той.

- реклама -