сн. БГНЕС

Медиците подновиха протестите си за по-високи възнаграждения

Медицински специалисти обявиха безсрочен протест, а действията им стартираха от сградата на „Пирогов“ в София.

Сестрите продължават да настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева. Техните протести започнаха преди година и сега ги подновяват.

сн. БГНЕС

Сборният пункт на протеста, който ще продължи пред сградата на здравното министерство и на Министерски съвет, не е случаен – със заставането си пред спешната болница медицинските сестри изразяват съпричастност към своя колежка, която е с административно наказание заради присъствие на протест. Част от медиците планират да направят палатков лагер под прозорците на правителството.

Председателят на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева каза, че държавата не е изпълнила исканията им. Илиева, която заради участието и инициирането на протести беше уволнена, показа заповед на Министерски съвет, с която се уведомява лечебно заведение във Видин, че заплатата на сестрите там става 670 лева.

сн. БГНЕС

„Нашата професия е на изчезване. Тази година е обявена за година на медицинската сестра и акушерката. През тази една година минахме през всички институции в държавата. За съжаление не намерихме решение на нашите проблеми. Затова днес излизаме за пореден път на протест”, каза Илиева.

Тя уточни, че заедно с досегашните си искания, сега настояват и професията им да стане защитена; медицинските специалисти да излязат от зоната на търговията; здравеопазването да е въпрос на национална сигурност и заплатите им да не зависят от броя на преминали пациенти.

сн. БГНЕС

„Исканията са същите. Очакваме срокове и решения. Не искаме повече срещи с никого. Те знаят какво искаме. Въпросът е как ще решат проблемите и дали имат желание за това”, заяви тя.

Илиева обясни, че протестът им не случайно започва от „Пирогов”. Тя посочи, че там медицинската сестра Бойка Анастасова е репресирана от ръководството на лечебното заведение, защото участва в протести и те са там, за да я подкрепят и да призоват всички хора да не се страхуват да заявят свободно исканията си.

сн. БГНЕС

Независимо от заплахата да бъде уволнена, Анастасова и този път е там и е категорична, че няма да спре да се бори за правата си. Пред нас каза, че не се притеснява от уволнение, защото уменията, които има, никой не може да ѝ оспори и отнеме.

- реклама -