Медицинските сестри: Нямаме политически искания

Не е вярно, че непрекъснато променяме исканията си, затова излизам да ви кажа за какво настояваме днес, съобщи пред журналисти медицинската сестра Ирина Узунова.

„Първото ни искане – без търговски дружества в здравеопазването. Второ е еднаква заплата за всички специалности за здравни грижи, независимо от местоработата или собствеността на болницата. Това да бъдат две минимални работни заплати за страната. Трето искане допълнителните споразумения и техните размери да бъдат по регламентирани правила в зависимост от натовареността. Четвърто – връщане на медицинските стандарти. Пето искане нощен труд по часово заплащане – 3 лв. на час. КТД на национално ниво задължително за всички структури е здравеопазването. Седмо искане възможност за регламентирана, самостоятелна сестринска практика. Осмо – промяна в категория на труд“, уточни Узунова.

„Виждате ли тук политически искания? Не, защото няма такива. За пореден път се разграничавам от лица, които се появяват тук и на наш гръб се опитват да си направят PR. Няма да позволим нито една политическа партия да яхне нашия протест. Мая Манолова се е появи на петия ден на протеста, само за да се снима на фона на протеста“, добави още тя.

„БЛС няма подкрепи нашите искания, защото според мен това ще навреди на бизнеса на един определен кръг от хора. Нашите хора ще излязат, когато има постигнати конкретни резултати. Само обещания вече не може да слушаме, не ни устройват. На 26 имахме среща с министър Кирил Ананиев, той лично обеща, че ще дойде на 1 март и ще подкрепи нашия протест. Обаче той така и не се появи. Нямаме никакъв контакт с никоя от институциите. Нашите момичета са много упорити и издръжливи, те ще останат до последно“, допълни още Узунова.

„В момента цената на нощния ни труд е 25 стотинки на час. Основното ни искане е да се направи здравната реформа“, отбеляза Узунова.

- реклама -