медицински сестри протест акция
Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри: Акцията в партийния дом показва, че сме готови на по-драстични действия

Акцията, която се разигра на прозореца на бившия партиен дом вчера, беше моментен и показен акт, че сме готови и на по-драстични действия.

Искахме да покажем независимо, че сме 5 слаби жени, няма как да спрем.

Това заяви една от протестиращите медицински специалисти Димитрия Димитрова за БГНЕС.

Естествено ще продължим с дипломатични действия и законни протести. Ако видим, че след месеци продължават да бездействат, ще прибегнем пак до драстични действия“, предупреди протестиращата сестра.

Снимка: БГНЕС

Медицинските сестри продължават да настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или за спазване на договорената по колективен трудов договор сума от 950 лева.

Вчера вечерта настъпи развръзката на ситуацията, в която няколко медицински сестри окупираха една от залите на Народното събрание в бившия Партиен дом.

„Не мисля, че това е поражение. За да не преживеем втори път насилствено извеждане от сградата, решихме сами да я напуснем.

Снимка: БГНЕС

Аз не се чувствам терорист и не мисля, че пет жени – майки и медицински сестри, сме заплаха за държавата, за да бъдем третирани по този начин“, каза по бТВ лидерът на протестите на медицинските сестри Мая Илиева.

„До тази ситуация ни доведе неглижирането, не отчаянието, не сме психически нестабилни. Не може една година да протестираме и никой да не може да ни реши проблемите“, допълни Илиева. Бойка Анастасова, която най-дълго вчера остана на перваза на прозореца на сградата на НС, отново обяви, че е действала така, защото се е чувствала застрашена.

Снимка: БГНЕС

Мястото, на което бях защитена е пред камерите и погледите на колегите долу, уточни тя. „Ние отидохме за диалог, не виждам какво сме нарушили като останахме извънредно в институцията народно събрание. Очаквахме някой да дойде и да проведем диалог“, казаха още медицинските храни. Мая Илиева напомни, че беше първата уволнена медицинска сестра заради протестите. По думите ѝ Бойка Анастасова също е репресирана в „Пирогов“, където работи.

- реклама -