маски
сн.БГНЕС

Медицинските маски скочиха от 10 ст. на 6 лв. за брой

Санитарните маски, които от три седмици липсват в аптечната мрежа, вече се намират на отделни места, но на значително по-висока цена. Обикновената санитарна маска, която се продаваше между 7 и 20 ст. сега може да бъде намерена на късмет на цена от 2 до 6 лв.

Продаваната кутия маски, съдържаща между 150-170 бр. маски скочи от 10 лв. на 60 лв. Продажбата на маски заля и интернет пространството, където кутията стигна до колосалната цена от 300 лв.

Аптекарят Николай Костов казва, че в момента има свръхпотребление на маските, и затова инцидентно могат да се намерят. Според него това е и в основата търговци да се възползват от създалата се ситуация и да търсят бързо забогатяване, възползвайки се страха на нацията, която отключи и параноята в доста хора, особено след като коронавирусът навлезе в Италия.

сн.БГНЕС

„Ние ги продавахме по 7 ст. Сега има по лев, лев и нещо на едро се продава бройката. Аз също имам предложение за такива цени, но не ги купувам. Те се предлагат от случайни хора, които не се знае от къде са ги намерили и най-вероятно нямат и право да ги търгуват с медицински изделия. Спекулантите много бързо се появиха“, коментира той и предупреди, че в мрежата има маски с неясен произход.

Костов коментира, че покачването на цената на маските се дължи и на факта, че тя е повишена още от производителя.

„Още от завода тръгват на 6 – 8 долара на една маска. Цените на маските всеки ден се променят. Някои използват момента, за да забогатеят, защото става дума за стотици хиляди левове“, добавя още той и припомня, че медицинските санитарни маски не е сигурно дали могат да ни предпазят от коронавируса, но е сигурно, че ние може да предпазим околните.

Има и недостиг на термометри, които също се търсят усилено. Първи са свършили инфрачервените термометри, като вече дори и в складовете няма наличности от тях.

- реклама -