бележки

Медицинските бележки в училище остават

Още известно време учениците ще могат да извиняват в училище отсъствията си със медицинските бележки, съобщиха от министерството на образованието.

Мъдрят как да решат проблема

Днес на среща между просветни експерти, здравни работници и лични лекари са били обсъдени нови мерки за решаване на проблема с фалшифицирането на медицинските бележки. Именно заради подобни практики неотдавна от МОН обявиха, че с тях вече няма да могат да се извиняват отсъствията в училище, а ще се иска амбулаторния лист, който личните лекари издават при посещение на пациент.

Нарушава се лекарската тайна

От сдружението на личните лекари обаче веднага възразиха срещу подобна идея, тъй като в амбулаторния лист се съдържат лични данни на пациента, включително и такива засягащи лекарската тайна.

Експертите в работната група от двете ведомства и сдружението са се ангажирали да изработят други мерки за решаване на проблема с „медицинските бележки“, които да не натоварват допълнително административно личните лекари, но и да гарантират невъзможност за фалшифициране.

До момента на приемане на новия начин на работа, е валиден досега съществуващия ред, посочват от Министерство на образованието.

- реклама -