протест, медицински специалисти, Мая Илиева
Снимка: БГНЕС

Медицински специалисти излязоха на протест

Медицински специалисти отново излязоха на протест.

Този път причина са репресиите и уволненията на медицински специалисти без причина.

Конкретно, става дума за медицинската сестра Мая Илиева, чиито договор не е удължен в Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести „Света София“, заради синдикалната ѝ дейност.

Нейни колеги също търпят негативи заради това, че се борят за правата си. „Това, което се случва с мен не е единичен случай. Има такъв и в Стара Загора, където проф. Йовчев съкрати щат на медицинска сестра при положение, че е под критичния минимум. Във Варна и Бургас работодателите си позволиха да не признаят синдиката“, каза лидерът на Синдиката на българските медицински специалисти Мая Илиева.

Снимка: БГНЕС

Тя поясни, че е била назначена на договор с изпитателен срок и е била освободена без да й бъдат дадени обяснения. Медицинската сестра обяви, че ще търси правата си по съдебен ред, а по отношение на останалите им искания са готови да се обърнат и към европейските институции.

„Другите ни искания също не бяха изпълнени. Не можахме да разберем дали действа методиката на Кирил Ананиев. По време на пандемията болниците бяха доведени почти до фалит поради това, че нямат оборот и клиенти. За това сега сме оставени на благоволението на касата да плаща 85% от стойността за този период миналата година. Очакваме и социалното министерство да промени Наредбата и медицинските сестри, работещи в реанимация да минат на 7 часово работно време, а не на 8. Както и болниците да не са търговски дружества“, коментира тя, цитирана от БГНЕС.

Снимка: БГНЕС

По време на протеста проблемите на съсловието бяха илюстрирани с пърформанс, в който директори, министри и депутати разстреляха медицинските специалисти.

В 14 часа протестиращите ще бъдат пред здравното министерство. Там ще поискат здравния министър Кирил Ананиев да направи проверки, въпреки че са подали сигнали, тъй като той е принципал на лечебните заведения.

„Очакваме тези директори, ако не са постъпили законово и без негово знание да си понесат отговорността. В противен случай ще считаме, че това е и по негово нареждане, което ще изглежда доста политическо“, коментира Мая Илиева.

От там медицинските специалисти ще отидат до МС, където ще опънат палатка и ще поставят плакат с лозунг „Не на репресиите“.

- реклама -