психолог
Снимка: БГНЕС

Медицински сестри излязоха на перваза на сграда на Народното събрание

Пет медицински сестри се барикадираха в сградата на бившия партиен дом тази нощ, а рано сутринта едната от тях излезе на перваза на прозореца. Представител на НСО се опитваше да я убеди да се прибере, но тя дълго време отказваше. Към 8.30 часа Бойка Анастасова слезе от прозореца и се върна обратно в залата.

медицински сестри Партиен дом
Снимка: БГНЕС

От пожарната опънаха платно под прозореца, в случай, че жената падне или реши да скочи.

сн. БГНЕС
сн. БГНЕС

На барикадата

 

Медицинските сестри се барикадираха в сградата след приключването на заседанието на здравната комисия вчера. Те заявиха, че ще останат там без краен срок. Обявили бяха и гладна стачка. Твърдят, че актът им не е бил планиран предварително.

сн. БГНЕС

Бойко Атанасова заяви, че е доволна от заплатата си, но протестира в знак на солидарност със своите колеги.

„Воюваме за 2 минимални работни заплати за всички колеги в цяла България. Човек не застава на барикадата само тогава, когато гладът го притисне, а и когато има солидарност с колегите си”, заяви Анастасова.

Причината за крайните действия на сестрите е спрян ток. Петте барикадирали се жени са преговаряли цяла нощ със служители на НСО, които са ги убеждавали да излязат от сградата.

сн. БГНЕС

„Нямаме никаква гаранция, че НСО няма да злоупотреби със сила, виждате на какво прилича ръката ми след сблъсъка с НСО“, каза още Анастасова. Сестрите очакват среща със здравния министър Кирил Ананиев.

Сред барикадиралите се жени в залата е и лидерът на протестите им Мая Илиева.

Във включване по телефона Илиева обясни за бТВ какво е предизвикало решението им да се барикадират в сградата на Народното събрание. „Записахме се за здравна комисия. Тя продължи точно пет минути – гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министър Ананиев (здравният министър Кирил Ананиев) го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими“, обясни медицинската сестра.

От Министерството на здравеопазването обявиха, че част от исканията им са изпълнени и засега отказват да преговарят със сестрите.

- реклама -