протест, лекари, Лозенец, оставка, Стойчо Кацаров, розова маска

Медици поискаха оставката на Кацаров и му връчиха розова маска заради решението за болница „Лозенец“

Лекари, медицински сестри и студенти по медицина от Софийския университет протестираха пред здравното министерство срещу заповедта за сливане на многопрофилна болница „Лозенец“ с детската болница. Те изразиха притесненията си, че студентите няма да има къде да учат, а много от сестрите и лекарите ще останат без работа. Медиците поискаха оставката на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и символично му връчиха розова маска.

По думите им сливането ще доведе до огромни сътресения и в двете болници.

„Трябва да се отмени това недоразумение. Как може да се взима такова решение преди той да напусне този пост? Това е прибързано и не е в услуга на никого“, каза пред БНТ Игнат Василев – студент по медицина.

„Защо трябва да се разрушава една работеща структура. Какъв е този популизъм. Отново коледен подарък. За коледен подарък болницата беше раздавана и преди две години. Просто се чудя следващата Коледа какъв коледен подарък ще се направи. Пак с болница „Лозенец“, попита Снежана Рачова – главна сестра.

„Очакваме обществена реакция. Очакваме реакция на СУ. На младите хора. Това е ликвидация на болница „Лозенец“. Това е ликвидация на основната база на СУ. Тази ликвидация трябва да се спре. С този акт се ликвидира университетска болница „Лозенец“. Това е истината. Всичко друго е неистина“, коментира Радосвет Горнев – директор на болница „Лозенец“.

След протеста пред здравното министерство медиците се отправиха на протестно шествие към т.нар. триъгълник на властта.

Пред сградата на Министерския съвет беше паркирана линейка с пуснати сирени, които да привлекат вниманието на управляващите към безумните решения в медицинския сектор.

В същото време здравният министър Стойчо Кацаров защити решението за сливане на бившата правителствена болница „Лозенец” с Националната педиатрия. В кулоарите на парламента той определи възраженията на лекарите от „Лозенец“ като неоснователни:

„На везните са две неща: от едната страна са болните деца, които от години наред се лекуват в лоши условия. Това е първостепенната задача – да решим проблема на тези болни деца. Възможността, която се открива в болница „Лозенец“, е най-доброто, което можем да им дадем. Правителството, властите, нямат нужда от собствена болница. Нямат нужда от привилегия за лечение. Ние сме готови да предоставим най-доброто, което имаме за нуждите на нашите деца. Другият интерес е на ръководството на сегашната болница. Аз категорично решавам да застана зад интереса на болните деца“.

Министър Кацаров беше категоричен, че болница „Лозенец“ се е управлявала лошо.

- реклама -