Медици от Бургас спасиха ръката на пациент, трансплантираха му кост от донор

Трансплантация на кост от донор бе извършена за първи път от ортопедите на УМБАЛ Бургас. Операцията е първа и за града и бе единственият възможен метод, с който е спасена ръката на 68-годишен пациент. Такива операции са редки и се правят на малко места в страната. Костта е в взета от тъканната банка на УМБАЛСМ „Пирогов“. За получаването й съдейства директорът на лечебното заведение проф. д-р Асен Балтов, който поддържа дългогодишни професионални отношения с колегите си в ортопедията на УМБАЛ Бургас.

Пациентът счупил ръката си между рамото и лакътя, при обичайно подпиране на масата вкъщи.

При преглед със скенер било установено, че костта е изконсумирана заради метастази от онкологично заболяване, за което нито човекът, нито близките му подозирали. „На практика почти нямаше кост – ръката се държеше на субстанция, подобна на яйчена черупка.

При операцията е премахнат 14-сантиметров участък, който е заменен с донорската кост.

„Очаква се за 3 до 6 месеца костта напълно да се интегрира със собствените тъкани“, обясни д-р Стоян Христов, началник на Отделението по ортопедия.
Заради онкологичното заболяване пациентът е насочен за допълнително диагностициране и лечение към специализирана онкологична клиника.

- реклама -