Александровска, медици, гладна стачка, репресии
Снимка: БГНЕС

Медици от „Александровска“ болница обявиха готовност за гладна стачка, оплакват се от репресии

Гладна стачка обмисля част от екипа на клиниката по анестезиология и интензивно лечение на „Александровска“ болница. Въпреки че заради пандемията работата в клиниката е една от най-тежките в момента, работещи там твърдят, че от месеци са подложени на репресии от страна на началника й проф. Темелков.

За да привлече вниманието на ръководството на болницата и на обществото, част от екипа на клиниката планира да обяви гладна стачка. Те са категорични в убежденията си и в това, което планират да се случи, ако отношението към тях не се промени.

„Нашата работа е свързана с лечението на най-тежките пациенти в болницата – тези в интензивно отделение и тези, които са влошени в максимална степен от COVID инфекцията. Работата ни е изключително интензивна, сложна и изисква от персонала да е максимално подготвен и в добра кондиция, за да може да бъде адекватен и полезен за пациентите. Нашият ръководител отдавна провежда едно авторитарно ръководство – разделя колегите по различни дискриминационни принципи, унижава част от колегите, обиждайки ги публично пред колектива. Обиди, заплахи, изказани неистини, които, за жалост, не остават в рамките на болницата ”, сподели пред Нова телевизия доц. Дочка Цонева, която работи в клиниката над 14 години.

Думите на медика бяха потвърдени от други нейни колеги. Те посочиха още, че месечният график е неравномерно разпределен и нямат време за почивка. Искани са им писмени обяснения, по техните думи се търсело и повод за дисциплинарни наказание.

„За мен е недопустимо в тази битка с пандемията да затъпяваме острието на копието с лични проблеми и с проблеми, настанали на работното място”, заяви д-р Симеонов – председател на синдикат „Защита” в сектор здравеопазване.

СТАНОВИЩЕТО НА БОЛНИЦАТА

Във връзка с появили се публикации за зараждаща се гладна стачка на членове на Национален синдикат „Защита“ в УМБАЛ „Александровска“, поради недоволството им от начина на управление на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение, ръководството на лечебното заведение заявява, че към момента не съществува нито административен, нито трудово-правен спор, се посочва в позиция на болницата, изпратена до медиите.

Оттам съобщиха, че на 7 декември в деловодството на лечебното заведение е депозирано писмо от председателя на Национален синдикат „Защита“ до изпълнителния директор. В писмото е имало заплахи, че ако до края на деня не бъде отстранен проф. Темелков, синдикат „Защита“ ще сезира висшите държавни и контролни институции. Също така ще подкрепи медиците, готови да обявят гладна стачка и ще поиска отстраняването на цялото ръководство на болницата.

„Става въпрос за личностен конфликт между част от лекарите в клиниката и нейния ръководител, като причината за конфликта са различия в разбиранията им за организацията на работата, йерархията в структурата, респективно, професионалните отговорности на работещите в нея“, твърдят от ръководството на „Александровска“.

„Отправянето на подобни заплахи е крайно неприемливо и издаващо различни от заявените мотиви за тези действия. Насаждането на съмнения за липсата на организация и генериране на хаос в ключовата за цялостното функциониране на болницата клиника, под благовидния намек за защита на кауза, е израз на професионална непочтенност“, се казва още в становището.

В писменото си становище до директора на болницата началникът на КАИЛ проф. д-р Атанас Темелков, дмн отхвърля твърденията на НС «Защита» с обяснението, че конфликтните отношения с няколко лекари от екипа му датират отдавна и периодично се обострят, уточняват оттам.

По думите му тези няколко души системно го провокират, като саботират сутрешните рапорти, не спазват въведения вътрешен трудов ред и указанията на началника на клиниката. Според професора целта е той да бъде злепоставен и свален от ръководния пост.

Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ счита, че използването в официален документ на понятия като „репресии“, „издевателства“, „гавра“, „терор“ и други подобни са неприемливи, несъвместими с лекарската етика и несъотносими към ситуацията. Проф. Темелков е един от най-уважаваните ръководители на клиники и до момента при оценката на неговата дейност не са установени пропуски и недостатъци, посочват още от ръководството на лечебното заведение.

- реклама -