Медийният магнат Рупърт Мърдок плаща рекордно обезщетение на носителя на „Оскар“ Джефри Ръш

Носителят на „Оскар“ Джефри Ръш ще получи най-голямото обезщетение за нанесени щети в историята на Австралия, след като спечели дело за клевета срещу австралийски вестник.

Съдът постанови на актьора да бъдат платени 2,9 милиона австралийски долара, което се равнява на 1,5 милиона паунда. Това е с 484 000 австралийски долара повече от първоначално определената сума. Съдът взе предвид загубените печалби от страна на звездата заради обвиненията срещу него.

Джефри Ръш заведе дело за клевета срещу вестник от групата News Corp, собственост на медийния магнат Рупърт Мърдок. Поводът беше публикация, в която се твърди, че се е държал непристойно с актрисата Евин Норвил в театър в Сидни.

66-годишният актьор отрича да е извършил нещо непристойно след като излизащият в Сидни „Дейли телеграф” помести на първа страница материал, в който се съобщава, че театърът в Сидни е получил оплакване срещу Ръш за времето, когато е работил там.

Актьорът ветеран заведе делото във федералния съд, „за да компенсира клеветите, инсинуациите и преувеличенията, създадени около участието му в развлекателната индустрия и в по-голямата общност”.

„Дейли телеграф” отправи фалшиви, презрителни и унизителни твърдения, разположени жестоко и помпозно на първите му страници”, каза Ръш пред репортери в кантората на адвоката си Никълъс Пълън в Мелбърн.

Той каза, че твърденията „са нанесли непоправими щети” и това е „изключително болезнено” за неговото семейство и колеги в бранша.

- реклама -