Медиана засече 400 хиляди, които се колебаят още дали и за кого да гласуват

Медиана засече 400 хиляди, които се колебаят още дали и за кого да гласуват

Въпреки че до изборите остават само седем дни, все още огромна част от българите, които традиционно гласуват на избори, се колебаят дали и за кого да гласуват. Това се равнява на над 400 хиляди потенциални избиратели. Това показва изследване на агенция „Медиана“ за обществените и политически нагласи, актуални за седмицата преди изборите.

Изследването е проведено в периода 25 май – 1 юни с 990 души чрез преки интервюта, като проучването е реализирано със собствени средства.

Ниската избирателна активност сред 2.4 до 2.7 млн. избиратели може драстично да промени резултатите. Засега обаче не се наблюдава насочване към никоя от основните политически формации. Смята се, че голямата част от тези избиратели търсят алтернатива.

Към момента партията ГЕРБ е на първа позиция, като увеличава дистанция си до 14% с втория – „Възраждане“.

Разликата между втория, третия и четвъртия е в рамките на 2 %. ПП-ДБ запазват шансове за битката за второ или трето място, но засега данните сочат, че ерозията в доверието към тях продължава. Сигурни за присъствието си в следващия парламент могат да бъдат и БСП, и ИТН, като партията на Слави Трифонов вероятно ще може да излъчи и евродепутат.

Още три формации запазват сериозни шансове за влизане в парламента – „Синя България“,

„Левицата“ и „Солидарна България“. И трите формации подобряват позициите си в сравнение с две седмици по-рано, но все още са под бариерата от 4%. За тях дните до изборите ще са решаващи. От другите партии забележимо присъствие се наблюдава при „Български възход“, „МЕЧ“ и ВМРО.

Към момента 54% от запитаните избиратели смятат,

че Румен Радев е един от наистина „добрите политици“, като 33% подкрепят Бойко Борисов, а 24% – Костадин Костадинов. Едва 12% са посочили за свой избор Кирил Петков.Предстоящите европейски и парламентарни избори ще се проведат в условията на нараснала тревожност за бъдещето на Европа и света. Близо половината от хората са убедени, че има значима опасност от световна война в непосредствено бъдеще. 44% смятат, че Европа не е поела в добра посока, но засега това не е прераснало в евро скептицизъм.

- реклама -