купуване Медиана избори Цецка Цачева Румен Радев избори втори тур избирателна активност

Медиана: Висока избирателна активност, разликата между основните претенденти се стопява

Очертава се много висока избирателна активност. Вероятно пред урните ще застанат около 3,8 – 4 милиона избиратели. Очакванията и прогнозите за формални, апатични избори с предрешен победител не се оправдават. Това твърди социологическата агенция Медиана, дни преди изборите.

Изследването е национално представително, проведено е с 1003 пълнолетни граждани в периода 26 – 31 октомври 2016 г. Проучването е реализирано със собствени средства.

Румен Радев стопява бързо дистанцията с кандидата на ГЕРБ, Цецка Цачева. За по-малко от 20 дни той е прибавил 4 % симпатизанти. Нарастват потенциалните гласоподаватели на Красимир Каракачанов, Веселин Марешки (вече на четвърта позиция) и Пламен Орешарски (при последния, значително повлияно от подкрепата на ДПС).

избори Цецка Цачева, Румен Радев балотаж втори тур избирателна активност

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цецка Цачева е постигнала максимална консолидация на избирателите на ГЕРБ, но не се ползва с никаква популярност извън симпатизантите на ГЕРБ. Потенциалните й избиратели се изчерпват с избирателите на ГЕРБ и за 20 дни не се увеличават.

Какво се случва на балотажа

Втори тур на изборите е практически сигурен на 100 %. Балотажът ще е между Цецка Цачева и Румен Радев. Вторият тур на изборите силно ще бъде повлиян от резултатите на първия тур (наличието на малка или голяма разлика между основните претенденти). Цецка Цачева има много малък потенциал да привлече избиратели, гласували за другите кандидати. Тя може да разчита на едва 50 % от избирателите на Трайчо Трайков; на 11 % от тези на Патриотичния блок; На 17 % от тези на Марешки.избори Цецка Цачева, Румен Радев балотаж втори тур избирателна активност

 

 

 

 

 

Румен Радев има много по-голям потенциал да привлече избирателите на другите кандидати. Той може да разчита на 50 % от тези на Татяна Дончева; 63 % от избирателите на Калфин; 26 % от тези на Каракачанов и 27 % от гласувалите за Марешки и дори 17 % от гласувалите за Трайчо Трайков.

Това предвещава труден балотаж и сериозна възможност за загуба за Цецка Цачева. На практика, спонтанно ще се създаде общ фронт – „Всички срещу Цачева и ГЕРБ“. (На практика всички не-ГЕРБ кандидати имат сериозен потенциал да победят Цецка Цачева на втори тур).

- реклама -