„Медиана“: 6 партии в парламента, първа – ГЕРБ, следвана от ПП

„Медиана“: 6 партии в парламента, първа – ГЕРБ, следвана от коалицията ПП-ДБ. Вижте коя е трета политическа сила в новото НС, според предизборните нагласи.

Шанс да влязат в следващото Народно събрание

имат шест политически формации. Това показва проучване на агенция „Медиана“ за предизборните нагласи.

Изследването е проведено в периода

– 19 – 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.

Ако изборите са днес, най-много избиратели биха гласували за ГЕРБ, а на второ място с разлика от два процентни пункта е коалицията на

„Продължаваме промяната“ и  „Демократична България“.

Трета сила, според данните, е партия „Възраждане“, а на четвърто място – ДПС, следвано от БСП и формацията „Български възход“.

Под четирипроцентовата бариера, но с над 3% подкрепа са новото обединение „Левицата“ и

партия „Има такъв народ“, показва проучването.

В рейтинга на политиците не се наблюдават значителни размествания. Президентът Румен Радев продължава да бъде политикът с най- висок авторитет следван от Бойко Борисов.

Нараства рейтингът на Костадин Костадинов,

наблюдава се спад при Корнелия Нинова и Атанас Атанасов.

Както по отношение на влизането в еврозоната, така и по въпроса за предоставянето на оръжия за Украйна обществото като цяло е подчертано негативно настроено. Данните показват, че двете теми тясно се преплитат. От едната страна са последователните „евроатлантици“ (около 20 %) – които искат както да предоставяме оръжие

за Украйна, така и да въведем веднага еврото.

От другата страна са „евроатлантико скептиците“ (около 60%) – които смятат, че България, в момента, трябва да се дистанцира от подобни движения (както по отношение на оръжията, така и по отношение на еврозоната).

Изследването е проведено в периода

– 19 – 24 февруари 2023 г. с 973 човека (18+ години) чрез пряко стандартизирано интервю и е представително за пълнолетното население на страната. Проучването е изследователски проект на агенция Медиана и е реализирано със собствени средства.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено