Словения държави, гласуване, българи, избори балотаж, местни избори екзитпол, партии, Галъп, Тренд

„Медиана“: 4 партии са сигурни в новия парламент

ГЕРБ, БСП, „Има такъв народ“ и ДПС минават четирипроцентната бариера за влизане в новия парламент. Това показват данните от проведено в периода 22-26 февруари 2021 г. национално представително проучване на агенция „Медиана“. В изследването са участвали 943 пълнолетни лица.

Още четири формации се намират близо до бариерата и имат реални шансове да влязат в следващото Народно събрание – Демократична България; „Изправи се! Мутри вън!“; ВМРО и коалицията НФСБ/Воля. Следващият парламент може да бъде както четирипартиен, така и съставен от осем партии, което зависи от изборната активност, прогнозират от „Медиана“. Месец преди изборите ГЕРБ увеличава дистанцията с основния си политически опонент и води с 3.3 на сто пред БСП, сочи анализът.

Слуховете, че има засилен негативизъм по отношение на ваксинацията срещу коронавируса са преувеличени. Наистина изследванията показват, че 40 % от пълнолетните не желаят да се ваксинират, но трябва да се има предвид, че около 23 % от тях ( около 1,3 млн. човека) са сигурни или имат сериозни подозрения, че вече са имали контакт със заразата. В този смисъл, мнозина от тях разчитат на естествения имунитет. Същевременно антиваксърските нагласи се концентрират изключително в по-ниско образованите групи и вероятно почиват на лесно преодолими заблуди и екзотични слухове.

Отварянето на ресторантите и заведенията се приема като цяло позитивно от мнозинството от пълнолетните. Естествено, най-въодушевени са младите, за които заведенията са естествено средоточие на техния социален живот, докато възрастните са силно скептични в това отношение. Развитието на коронакризата обаче, ще покаже дали това ще бъде приписано като позитив за управлението или ще бъде отчетено като тежък негатив, казват още от „Медиана“.

- реклама -