Медът: 9 уникални ползи (+Чудни рецепти)

Медът. 9 уникални ползи. Тази вкусна храна с изумителни качества, която прави тялото ни по-здраво, по-силно и по-енергично. Органичният суров мед е още по-полезен, той съдържа витамини, минерали и ензими като В2, В3, В5, калций, магнезий, манган, калий, фосфор, цинк. Но той е не само храна, а и лекарство.

1. Има силен антиоксидантен ефект

Истинският мед е пълен с антиоксиданти, включително фенолни съединения и органични киселини. Те поддържат младостта на клетките и предпазват от редица болести.

2. Подобрява съня

Пчелният мед насърчава производството намелатонин в тялото – това е хормонът, който отговаря за съня. 1-2 чаени лъжички преди лягане и ще спите по-добре.

3. Понижава кръвното налягане

Този ефект се дължи на антиоксидантите в меда.

4. Регулира холестерола

Медът работи в две насоки: понижава лошия LDL холестерол и повишава добрият HDL холестерол.

5. Подобрява здравето на сърцето

Заради положителните ефекти върху нивата на кръвното налягане, холестерола и триглицеридите, едва ли ще се изненадате, че пчелния мед може да подобри здравето на сърцето.

6. Подсилва имунитета

Антибактериалните свойства на пчелния мед помагат за борба с инфекции, причинени от вируси и бактерии.

7. Облекчава кашлицата

Медът е ефективно средство за лечение на кашлица както при възрастни, така и при деца.

8. Ускорява заздравяването на рани

Пчелният мед съдържа киселинно рН, което насърчава отделянето на кислород. Така влияе благотворно върху заздравяването на рани и изгаряния по кожата.

9. Подобрява храносмилателната система

Медът помага за предотвратяване на вредните ефекти на микотоксините и вредната чревна микрофлора.

Лимонов кекс

Продукти: 1 ч.ч. брашно, 2 яйца, 100 г захар, 1 щип. сода за хляб, 125 г масло, 1 лимон, 1 с.л. мед, 1 с.л. пудра захар, 1 опак. ванилия

Приготвяне: Лимонът се измива и се пасира в блендер заедно с кората. Брашното (1 ч.ч.), яйцата (2 бр), захарта (100 г), маслото (125 г), ванилията (1 опак.) и содата за хляб (1 щип.), заедно с вече пасираният лимон, се смесват и с помощта на миксер от посочените продукти се прави сместа за кекса. Изсипва се във форма и се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна за 25 минути. След като кексът се опече, се изважда от формата и повърхността му се намазва с мед (1 с.л.). Преди сервиране се поръсва с пудра захар (1 с.л.).