отворени врати

Мечтаете да седнете на депутатски стол? Парламентът отваря врати за посещения

Ден на отворени врати организира Народното събрание днес. Сградата на законодателната институция ще може да бъде посетена от 10 до 17 часа.

Първите посетители ще бъдат посрещнати от заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Гостите ще могат да разгледат пленарната зала, кулоарите и постоянната експозиция, свързана с историята на законодателната институция.

Може да се снимате на депутатските банки или да ударите звънеца

Димитър Главчев, Генов, Гамишев имунитет депутати

Онези, които обаче искат да се срещнат с председателят на парламента Димитър Главчев лично, трябва да отидат на посещение следобед. Той ще бъде на разположение на посетителите в 16.30 часа. Главчев ще покани най-младите и най-любопитни сред тях в кабинета си, ще им разкаже за дейността на институцията и ще отговори на техни въпроси.

Сградата е обявена за паметник на културата от национално значение през 1955 година

Проектът на сградата на Народното събрание е на архитект Константин Йованович. Той е бил представен от автора си през май 1884 г., а през ноември същата година е поставено началото на строежа на зданието. Изграждането и обзавеждането продължава до 1886 г. Между 1896 и 1899 се построява двуетажно крило от северната страна на сградата с помещения за канцеларии и архив на Народното събрание, а през 1925 г. започва изграждането на триетажно северно крило с чакалня, кулоари и архив.

- реклама -