McKinsey:Една трета от големите световни банки може да не преживеят голям финансов шок

Американската консултантска компания McKinsey заяви в понеделник, че една трета от големите световни банки може да не преживеят голям финансов шок, като тези в Западна Европа и Азия са най-застрашени.

Изследването на McKinsey разгледа 1000 банки в развитите и развиващите се страни и установи, че малко над една трета от тях са реализирали възвръщаемост на капитала от едва 1,6 процента през последните три години.

Това се сравнява с възвръщаемостта на малко над 17 процента за топ банките за същия период.

„Близо 35 процента от банките в световен мащаб са в долните нива на скалата и страдат от работа на неблагоприятни пазари“, както и с дефектни бизнес модели, заявяват от консултантската фирма.

„За да преживеят спад, сливането с подобни банки може да бъде единственият вариант, ако пълното възстановяване не е възможно“, се казва в съобщението.

McKinsey вижда проблема толкова наложителен поради смущенията в световен мащаб.

„Това вероятно е последната възможност в този цикъл за банките бързо да преоткриват бизнес моделите и да се разширяват“ чрез придобивания, добавят от фирмата.

„Времето за смели и критични ходове е сега.“

Въпреки че опасенията относно глобалната експанзия, която изчерпва парите, съществуват от години, от McKinsey смятат, че банките не са толкова подготвени за спад, колкото бяха, когато глобалната финансова криза избухна през 2007 г. по отношение на рентабилността.

Свръх ниските и дори отрицателни лихвени проценти, които преобладават през последните години, тъй като водещите централни банки се опитват да ограничат дефлацията и да засилят растежа, затрудняват търговските банки да печелят пари от традиционното кредитиране.

За да компенсират ниските лихви, някои банки са увеличили обема на кредитирането си, стратегия, която би могла да ги застраши в случай на икономически спад.

- реклама -