пръст

Мъж си отряза пръста, защото гласувал с него за погрешната партия

Индийски избирател си отряза показалеца, след като е осъзна, че е гласувал за „погрешната“ политическа партия, съобщава Би Би Си.

Паван Кумар призна, че „случайно“ е за гласувал за управляващата партия Бхаратия Джаната (BJP) във видео, което се разпространи като вирус в социалните мрежи.

Той искал да гласува за регионална партия – но бил объркан от многото символи на машината за гласуване.

Показалецът на всеки избирател се маркира с неизтриваемо мастило, след като гласува

Мъжът гласувал в четвъртък в Буландшар в северната част на Утар Прадеш. Това се случило във втората фаза от гласуването на изборите в Индия.

„Исках да гласувам за слона, но гласувах за цветето по погрешка“, казва Кумар във видеото. Той се позовава на партийните символи, изобразени на машината за гласуване до името на всеки кандидат.

Символът на BJP е лотос, слонът е символ на партия Бахуджан Самадж (BSP), регионална „тежка артилерия“, която се съюзява с две други регионални партии срещу BJP.

Партийните символи играят голяма роля на изборите в Индия, защото лесно се идентифицират в страна, където грамотността е ниска в много области. Съществуват многобройни регионални партии и съюзи, които често бъркат избирателите.

- реклама -