Прокуратурата повдига обвинение на рома, който нападна с брадва колата на военни курсанти

Районната прокуратура-Казанлък ще повдигне днес обвинение на рома, който нападна с брадва автомобил с военни курсанти в района на Гурково. От прокуратурата уточняват, че П.А. е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, изразяващи явно неуважение към обществото, като деянието е извършено при управление на МПС и се отличава с изключителна дързост /нанесъл удари с брадва по предното панорамно стъкло и предния капак/ на лек автомобил. Мъжът е арестуван за 24 часа. Предстои прокуратурата да прецени дали да удължи срока му на задържане.

Курсанти от Националния военен университет са били нападнати снощи, 13 януари, към 19.00 ч. докато пътуват в посока от гр. Сливен към с. Гурково. Автомобилът им Ауди 80 е засечен от друг автомобил – Опел Корса. След принудителното спиране, нападателят излязъл от автомобила си и нанесъл удари с брадва по предното стъкло на колата на курсантите. След подаден сигнал на телефон 112 служителите на МВР са издирили и задържали нападателя им.

Нападателят има повече от 20 криминални регистрации.

По случая е образувана проверка, а нападателят е задържан за 24 ч. в Районното управление на МВР-Казанлък. Задържаният е Йордан Пенев. Лицето е от ромски произход и до момента има над 20 криминални регистрации – множество кражби, сред които кражби с взлом, хулигански прояви, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, възпрепятстване на органите на властта и няколко влезли в сила присъди. Има данни, че той е извършител на още 11 престъпления, за които се очаква да му бъдат повдигнати обвинения

Каракачанов за нападнатите курсанти: Пореден вандализъм

Пореден вандализъм. Така военният министър Красимир Каракачанов разглежда случая, при който курсанти от Националния военен университет бяха нападнати на пътя от криминално проявено лице с ромски произход.

„Петима курсанти се прибират, една кола ги гони, запречва им пътя, излиза един 34-годишен мъж с брадва, чупи прозореца, троши капака на колата. Разбира се отново полицията е действала бързо. Те се обаждат на 112, въпросното лице е задържано. Родено е 1986 година, т.е. на 34 г. с 43 престъпления вече“, така Каракачанов разказа случая днес. Той изключва факта, че те са курсанти, че са военни. „Той най-вероятно ги е видял, че са такива като отишъл с брадвата в колата“, добави Каракачанов.

Според него, това е поредният случай, който показва, че има проблем в обществото. „Това не се решава с протести. Тези проблеми в обществото се решават първо с честно говорене. Това, което е, да се казва и второ – с мерки за интеграцията на това население, но тези мерки минават и през училища като това в Златарица и други училища“, отбеляза той.

- реклама -