карантина

Мъж прекоси граница на ски през планината, за да избегне карантина

Норвежец се опита да премине границата от Швеция със ски през труднопроходим планински район, за да избегне задължителната в родината му карантина, съобщава The Guardian, цитиран от Фокус.

В крайна сметка обаче се наложило спасители да окажат помощ на изпадналия в беда „скиор“.

„Искаше да се върне в Норвегия, за да се сдобие с някои документи, и след това да отиде обратно в Швеция, където има строителен проект в изпълнение“, разказа Тронд Хелге Ронинг от спасителната група Norske Folkehjelp, която се е притекла на помощ на смелчагата. „Но за да избегне карантината, той реши да премине границата през планината“, допълва на свой Ронинг от Тидал, село близо до границата с Швеция.

Уточнява се, че избраният от мъжа на около 50-годишна възраст маршрут бил с дължина от 40 км, но по изключително труден терен. На 25-тия км от началото на прехода той обаче се сблъскал с лошото време.
Местен пастир на северни елени го е спасил, предавайки го на двама рибари, ловували в близкото езеро, които се погрижили за него, докато пристигнат спасителните служби. След като му оказали необходимата помощ, спасителните екипи все пак предали мъжа на полицията заради нарушение на правилата срещу коронавируса. Той е поставен под 10-дневна карантина в местен хотел.

- реклама -