коронавирус лаботаротия произход учени

Мъж от Велинград със съмнения за коронавирус, задържат за 14 дни кораб от Венеция

И във Велинград има мъж със съмнения за коронавирус.

32-годишен мъж се е върнал от Рим на 23 февруари. Развил е грипоподобни симптоми и ще бъде изследван за коронавирус. Мъжът се почувствал неразположен и вдигнал температура след като се прибрал от Италия. Обърнал се към личния си лекар, но не се повлиял от назначеното му лечение, в резултат на което днес сутринта на тел. 112 е подаден сигнал.

Незабавно са предприети мерки за довеждането му в МБАЛ – Пазарджик с линейка.

„От болния ще бъде взета проба, която ще се изпрати за изследване в референтната лаборатория“, съобщи д-р Фани Петрова, директор на РЗИ Пазарджик.

Едва тогава ще стане ясно дали в случая става въпрос за коронавирус. Семейството на мъжът е под карантина, както и учениците от училище „Димитър Гачев“ и една студентка в Китай. Никой от тях обаче няма симптоми на заболяване. „В момента има втори пик и на грипа, който познаваме, което усложнява ситуацията. Не трябва обаче да се всява паника“, категорична е д-р Фани Петрова.

Областният управител сформира Областен кризисен щаб за борба с коронавирус и координация на дейностите, свързани с превенция разпространението на COVID-19 в региона и страната.

Кораб от Венеция до Бургас ще остане два дни на стоянка заради COVID-19

Кораб от Венеция, който пристига на нефтеното пристанище „Росенец“ край Бургас, ще остане два дни на стоянка от съображения за сигурност заради новия коронавирус, предаде bTV.

Очаква се корабът да акостира утре – 27 февруари.

Причина за това е, че не са минали 14 дни инкубационен период от отплаването му, уточниха от Регионалната здравна инспекция.

Зоната край „Росенец“ е силно охранявана.

- реклама -