кръв

Мъж дарява кръв 60 години и спасява живота на над 2 млн. бебета

Наричат австралиеца Джеймс Харисън „Мъжът със златната ръка“. Според Червения кръст в страната, той е спасил близо 2.4 млн. бебета.

Всяка седмица през последните 60 години той е дарявал кръв

Сега, мъжът който е на 81-години се „пенсионира“ от донорството. И не защото иска, а защото така повелява закона. Когато бил младеж, той претърпява тежка гръдна операция и го спасяват благодарение на дарена кръв. Тогава Джеймс решава самият той започне да дава кръв и го прави всяка седмица.

След няколко години лекарите откриват, че кръвта на австралиеца има уникални антитела, които помагат на организма да преборва болести. Чрез нея са създадени инжекции, наречени Анти – Д, които се бият на бременни жени, чиито резус фактор е отрицателен, а този на бебета им е положителен. Има много случаи, в които майките с положителен резус-фактор след първата бременност започват да произвеждат антитела, които разрушават кръвните клетки на следващото дете. Това може да доведе до мозъчни увреждания и спонтанен аборт.

„Всяка банка кръв е много ценна, но тези с кръвта на Джеймс са безценни. Защото тя се използва за направата на лекарство, което е спасило много животи. Всяка инжекция Anti – D, произведена в Австралия е от неговата кръв. А близо 20% от жените в страната са застрашени от подобен проблем, така че си представете колко хора дължат живота си на него“, заяви Джема Фалкенмайер от австралийския червен кръст.

С инжекцията от кръвта на баща си била инжектирана дори дъщерята на Джеймс Харисън

Благодарение на тази ваксина вторият ми внук се роди жив и здрав. Това те кара да се чувстваш великолепно – че си помогнал да бъде спасен нечии живот„, споделя самия донор.
В Австралия той е обявен за национален герой и е получил дузина награди за своята благородна дейност.
- реклама -