Мъж беше застрелян от полицията в Минесота, протести в Луизиана

Чернокож мъж беше застрелян от полицай в Минесота, съобщава BBC. Видео, което беше разпространено от приятелката на убития показва, как полицаят насочва оръжието си към мъжа при проверка на пътя. Според показанията на жената, Филандо Касъл е бил застрелян в момента, в който е подавал шофьорската си книжка. Свидетелката твърди, че той ясно е заявил на полицаите, че има разрешение за притежание и носене на оръжие.

Това се случва на фона на протести в Батън Руж, щата Луизиана. Втора поредна вечер стотици се събраха на демонстрация, след като полицията застреля чернокож мъж. Губернаторът на Луизиана Джон Бел Едуардс заяви, че Департаментът по правосъдие, ФБР и щатската полиция разследват случая.

По-рано през деня видео на убийството предизвика бурни реакции сред обществото. В клипа се вижда как униформени са притиснали на земята мъж в района на малък супермаркет и след това се чуват няколко изстрела. В друг клип може да се види как офицерите изваждат някакъв предмет от панталона на загиналия, докато той лежи окървавен на земята.

Полицията в Батън Руж заяви, че във вторник вечерта са отишли на подаден сигнал за мъж, който продавал компакт дискове и заплашвал хора с оръжие. На разпространеното видео не може да се установи ясно дали жертвата има оръжие. Офицерите, които са участвали в инцидента, са пуснати в административен отпуск.

Загиналият е 37-годишният Алтън Стърлинг – баща на пет деца. Няколко часа след информацията за смъртта му ФБР пое случая, за да установи дали е имало нарушаване на гражданските му права или дали униформените са действали от расови подбуди

През изминалата нощ в близост до малкия супермакет се събраха около 200 съпричастни, близки и приятели на Стърлинг. На мястото са се чували призиви за справедливост и познатия слоган „Животът на чернокожите е от значение“. Протести имаше и във Филаделфия, където около 70 човека блокираха натоварен път.

 Убийствата от полицаи на чернокожи е една от най-чувствителните теми в американското общество и редица афроамериканци губят надежда, че призивите им за справедливост имат някакъв ефект. Всяка година около хилядa души биват убивани от полицаи. Значително по-голяма част от тях са чернокожи.
- реклама -