Мая Николова, дирeктор на 93 ОДЗ пред FN: 80% от децата се връщат в детската, но едва 10% от рисковия персонал е готов за това

Детските могат да отворят на 22-ри или 26-и май, но при строг контрол и хигиенни мерки. Температурата на всяко дете ще се мери на входа на учебното заведение с живачен термометър.

Готови ли са детските градини и яслите, разговаряме с г-жа Мая Николова, директор на 93 ОДЗ „Чуден свят“.

Готови ли сте да отворите детската градина и яслата?

Проведох още вчера допитване до родителите и се оказа, че над 80% от децата ще посещават учебното заведение. Това означава 22-25 деца в група. Обаче как ще стане това, след като искат по-малък брой деца в група не знам. Хората нямат друг вариант, те не могат да работят, защото отпуската им свърши. Сега обаче не знам колко от персонала ще откаже да работи. Имаме рискова група.

Какъв процент е рисковият персонала?

Голям процента- 60-70 % от персонала е на над 60-годишна възраст. Сега почвам да ги прозвънявам. Едно проучване миналия месец показа, че само 10% искат да се върнат на работа. Другите се страхуват.

Ние имаме достатъчно дезинфектанти, дворът е дезинфектиран срещу кърлежи. Хигиената ще я спазваме. Имаме маски, шлемове съм закупила. Нас обаче ни притеснява, че ще се струпат много хора на едно място. Сутрин не знам как една сестра ще направи филтъра и ще мери температурата с живачен термометър. Така на дете се падат по 5 минути преглед. Кога ще влязат децата?

Родителите ще влизат ли в детската или на двора ще оставят децата?

Няма как на двора. Защото, ако падне някое дете от входната врата до тази на сградата, кой ще носи отговорност.

Родителите ще влизат до стаята на групата. Имаме един вход за 8 групи. Ще има опашка, дори да не дойдат всички деца минимум 160 човека. Как ще стоят на 2 метра разстояние?

Да разбирам, че вашите проблеми са организационен и кадрови?

Да. Така е. Много време не работят детските градини. Родителите нямат отпуск. Аз ги разбирам. Заставам на страната на майките и бащите. Много е трудно да се гледат деца вкъщи. Но как ще им мерим температурата не знам.

Как ще процедирате, ако персонала откаже да работи?

Не знам. Ще говоря с тях.

Може ли да се окаже, че ще има много деца, на няма да ви достига персонал?

Може. Ще се мисли тогава за полудневна детска или ясла. Това обаче не устройва родителите. Те работят до 17 часа.

Какъв е вариантът за персонала, ако не работи? Имат ли още отпуск?

Едни имат. Други са готови за неплатен отпуск. Притеснявам се да не се разболее някой. Нося отговорност.

Имате ли готовност да работите и през август?

Всички колеги знаят, че ще работим. Няма кой да гледа на хората децата през лятото, те останаха без отпуск.

- реклама -