сн. БГНЕС

Мая Манолова запали изборни протоколи с искане за машинен вот

„От август миналата година е записано, че всички избори, без местните, за да може Бойко Борисов да вземе София по този начин, се провеждат единствено и само с машини. Това е записано в Изборния кодекс. Въпросът е – къде са машините? Къде е обществената поръчка, с която се обявява покупка или наемане на машини? За една година ЦИК не взе никакво решение“. Това заяви председателят на гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова.

Бившият омбудсман и кандидат за кмет на столицата, заедно с група протестиращи, запалиха протоколи от последните местни избори пред сградата на Централната избирателна комисия (ЦИК). Причината – бавената обществена поръчка за закупуване на машини за преминаването към пълно машинно гласуване, както предвижда изборното законодателство.

сн. БГНЕС

„Тук сме, за да запалим и изгорим 900 фалшифицирани протокола от местните избори в София. Това са 900 протокола, дописвани, надписвани и пренаписвани по няколко пъти. Със зачерквания и замазвания. Това са протоколи, с които в София, чрез тях, беше подменен вота на избирателите. Това си истинска кражба на вот“, заяви Манолова.

„Ако сега не запалим тези протоколи и не принудим ЦИК и Борисов да въведат машинно и електронно гласуване, следващите предсрочни парламентарни избори ще бъдат същите. Изборите в страната ще се превърнат в „София 2“ – с тежки кражби на вота на българските граждани“, допълни още тя.

Според бившия омбудсман преминаването към машинно гласуване ще гарантира в много по-голяма степен честността на изборите и ще направи невъзможни изборните манипулации.

- реклама -