Мая Манолова, Ива Митева, Народно събрание, парламент, съдебна реформа

Мая Манолова: Възможни са избори 2 в1 изцяло с машини

Ще се включим във всички разговори, които водят до сближаване на позициите на партиите извън ГЕРБ и ДПС за съставяне на правителство.

Трябва да покажем, че сме готови да отстъпим от партийните си интереси и его и да участваме в разговори за излъчване на кабинет. „Има такъв народ“ и БСП отказват да участват в такива разговори. Топката е в президента дали да има нов кръг консултации без ГЕРБ и ДПС преди връчването на третия мандат.

Това заяви председателят на парламентарната група „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова пред медиите в парламента.

„Изправи се БГ! Ние идваме!“ полагаме усилия и съвсем осъзнато искаме да бъде постигнато съгласие, да бъде направен компромис от политическите субекти, така че да бъде сформирано правителство, е допълнила тя.

Манолова е категорична, че е абсолютно възможно изборите, включително и 2 в 1, да бъдат проведени изцяло с машини.

Има опити от ГЕРБ да бъде променян Изборният кодекс, за да се върне възможността за гласуване с хартиени бюлетини. Важно е да не бъде отменяна стъпката на парламента изборите да са само с машини и тази възможност за честни избори да не бъде проиграна, е заявила още тя.

Манолова е посочила, че на Председателския съвет днес не е решаван въпросът дали парламентарните и президентските избори да бъдат 2 в 1 или поотделно. Ясно е само, че президентските избори трябва да бъдат насрочени в периода 24 октомври – 14 ноември. Не би следвало техническата част от организацията на изборите да бъде определяща за това кога да се проведат изборите, е казала тя относно спора между ЦИК и фирмата, която доставя машините за гласуване.

Относно поканата от БСП за разговори за актуализацията на бюджета Манолова е заявила, че „Изправи се БГ! Ние идваме!“ ще вземе участие. Тези консултации не могат да отменят правото на всеки народен представител и на всяка парламентарна група да направи собствени предложения.

Ние ще предложим подкрепа и за други групи, извън медиците, Гранична полиция, пенсионерите, бизнеса, е казала тя и е дала пример със земеделските производители, горските служители и хората, които се борят с пожарите, младите семейства, така че да имат достатъчно подкрепа в условията на задаващи се три кризи.

- реклама -