Мая Манолова: Слагаме край на двойния стандарт

Европа е на два стандарта. Това каза омбудсманът Мая Манолова по време на международния форум на високо равнище, посветен на двойния стандарт при храните в ЕС на тема „Двойни стандарти при храните в ЕС: къде сме и как да решим проблема на Европейско ниво“.

„Днес ние сме тук, за да излъчим важно послание, към всички граждани. Да им кажем, че слагаме край на двойния стандарт. Радвам се, че това се случва в България и от тук ще дадем началото на една промяна. Приветствам намерението да бъде променено Европейското законодателство и директивата за нелоялната търговия“, коментира омбудсманът.

Манолова призна, че пътят дотук е бил труден, но това не я е отказало.

„Съпротивата беше огромна, подкрепата символична, често само декларативна. Срещу нас стояха огромни икономически интереси, зад нас нарушените права на 100 млн. граждани, които живеят в Централна и Източна Европа. Убедена съм, че останалите 400 млн. нямат нищо против да тези 100 млн. души да се хранят като тях и правата им да бъдат защитени както са техните“, коментира Манолова.

Тя обясни, че разделението не е между гражданите, а между големите корпоративни интереси на част от транснационалните компании и част от гражданите. Манолова добави, че двойният стандарт при храните тежко нарушава правата на европейските граждани. И подчерта, че той не е от днес, но е необяснимо за нея защо продължава.

„Недопустимо е да достигат стоки от една и съща марка, но с различни съставки. Абсурдно е български майки да поръчват адаптирани млека, пюрета и козметика от други страни вместо да си ги купуват от кварталния магазин. Европа е на два стандарта. Това е дискриминация. Това е нарушение на равнопоставеността“, категорична е Мая Манолова.

Тя се обяви и за изключването на т.нар. „национален вкус“ когато се говори за продукти, на световни марки.

- реклама -