Мая Манолова, "Изправи се.БГ", платформа

Мая Манолова представи новия си проект: „Изправи се.БГ“

„Изправи се.БГ“ – така се казва гражданската платформа, която Мая Манолова представи официално днес.

Платформата няма да прераства в партия, увери Манолова.

Новата формация ще защитава само граждански права и ще е в обществена полза. Очаква се към нея да се включат още граждански движения, но всеки ще запазва своята самостоятелност в защитаването на общи каузи.

Платформата „Изправи се.БГ“ ще се финансира от дарения. Обявиха, че няма да работят само в София. Още следващата седмица ще са в Северозападна България.

„Гражданската платформа ще работи за защита на базисните демократични ценности и за подкрепа и решаване на проблемите на обикновения човек, за конкретни казуси на гражданите“, каза Манолова и посочи девет области, в които организацията ще осъществява усилия и граждански натиск.

В учредителната декларация на платформата са разписани девет основни области за работа – право на достойни доходи и работа за всеки, защита на обикновения човек срещу монополите, право на справедлива икономическа среда, подкрепа за малкия, средния и семейния бизнес, съдебна реформа и върховенство на правото, борба с корупцията, правото на справедлива социална система, достъпни здравни грижи и адекватно образование, свобода на медиите, словото и журналистите, право на честна изборна среда, право на чиста природа, чист въздух, чиста храна и срещу презастрояването.

Според нея „гражданите имат най-голямо право да изискват от властта, защото тя произтича от тях, а те плащат на институциите, на властта и на опозицията, да защитават интересите им.

А плащат скъпо – по осем лева на глас, както вчера гласуваха заедно ГЕРБ, БСП, „патриоти“ и всички”, добави още тя, визирайки гласуваните от Народното събрание партийни субсидии, които трябваше да бъдат по 1 лев на глас, но бяха осемкратно завишени.

„В екипа на гражданската платформа са хората, които се включиха в кампанията ми като кандидат за кмет на София“, каза Манолова.

 

- реклама -